Da definitivno ulazimo u eru preklopnih i savitljivih uređaja, dokaz je i sve veći broj istih. Tako je i Huawei predstavio novi preklopni telefon – Mate X2.

Nalik na Samsung Galaxy Z Fold 2, i za razliku od svog prethodnika, Mate X2 se ovaj put preklapa iznutra prema vani. U rasklopljenom izdanju korisnicima će ponuditi ekran dijagonale 8-inča sa rezolucijom od 2480 x 2200 piksela, dok preklopljen njegov vanjski ekran ima dijagonalu od 6,45 inča, što je potpuno primjereno današnjim standardima telefona. Riječ je o OLED ekranima sa 90 Hz osvježavanjem slike.

Preklopni mehanizam dizajniran je bez ikakvih vidljivih šavova i razmaka, a težak je svega 295 grama. Pokreće ga Huawei Kirin 9000 procesor, uz 8 GB RAM-a sa 256 ili 512 GB prostora za pohranu podataka. Integrisan je sistem od četiri stražnje kamere sa glavnim senzorom od 50 megapiksela i optičkom stabilizacijom slike, a tu su još podrška za Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 i brzo 55W punjenje baterije kapaciteta 4500 mAh.

Zbog američkih trgovinskih ograničenja, Huawei počinje prelaziti sa Androida na vlastiti Harmony OS, iako se najnovija verzija čini samo modifikovanom verzijom Androida bez Google Play prodavnice. Huawei Mate X2 će za sada biti dostupan samo u Kini po vrlo visokoj početnoj cijeni od 2800 američkih dolara.

1/1