Windows XP je baš tvrd orah - taman kada su se počeli pojavljivati prvi izvještaji da se smanjuje broj Windows XP instalacija, objavljena je vijest da se jednostavnom promjenom u registry-ju može osigurati  još pet godina Microsoft update nadogradnji.

Zvanična podrška Windowsa XP je prestala 08. aprila, ali su velike kompanije i bogate vlade dogovorile nastavak podrške sa Microsoftom. Ipak, registry hack o kojem govorimo ne koristi ovu činjenicu, već postojanje jednog drugog Microsoft proizvoda.

Windows Embedded POSReady je verzija WIndowsa napravljena isključivo za POS kase i slične uređaje, a nastala je 2009. Kako je bazirana na Windowsu XP, neko se jednostavno dosjetio da Windows XP predstavi Windows Update servisu kao Windows Embedded POSReady i nadogradnje će nastaviti da dolaze.

Microsoft je reagovao na ovu vijest, te saopštio da ne podržava ovaj postupak, te da ne može garantovati da jedna od nadogradnji jednostavno neće "pokvariti" Windows XP. Dakle, ovu operaciju korisnici obavljaju na sopstveni rizik. Microsoft i dalje preporučuje prelazak na Windows 7 ili 8, kao jedini ispravni način zamjene WIndowsa XP.   

AKo i pored svih upozorenja i dalje želite da nadograđujete svoj WIndows XP, evo procedure. Pokrenite Regedit, pronađite ključ imena:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\WPA\

Kreirajte novi ključ imena PosReady, kliknite desnim dugmetom na njega i dodajte DWORD vrijednost 1. I to je sve, Windows Update bi trebao da nastavi da radi kao da 08. aprila podrška nije ni prestala.

Još jednom ponavljamo, ovo je nezvanični trik i nema garancija da će vam nakon neke od ovako dobivenih nadogradnji Windows XP i dalje raditi ispravno.

 

 

1/1