Dok LG i drugi veliki igrači dugo najavljuju preklopne, savitljive i telefone sa rolabilnim ekranima, u igru uskače i kineski Oppo, demonstriravši upravo jedan takav prototip.

Iza koncepta Oppo X 2021 uređaja, na prvi pogled krije se pametni telefon sa 6,7-inčnim plastičnim OLED ekranom, koji je zapravo fleksibilni ekran sa jednim dijelom smotanim i sakrivenim unutar kućišta telefona. Na pritisak dugmeta, telefon se širi, ekran se odmotava i pretvara u 7,4-inčni tablet. Iako se ne čini da se dobija uređaj puno većih dimenzija, ipak je demonstracija prikaza slike različitih odnosa stranica, 21:9 za telefon, odnosno 4:3 za tablet mod, što za različite vrste sadržaja, može značajno imati uticaja. Demo telefon ima softver koji se pokušava prilagoditi neobičnostima promjenjivih veličina ekrana, tako da se tekst ili grafika smanjuju ili proširuju kada prebacite način rada.

Oppo službeno nije otkrio specifikacije za demo telefon i nema riječi o tome koliko bi mogao koštati, ali je svakako zanimljivo vidjeti da to u praksi veoma dobro funkcioniše.

1/1