Bežično punjenje danas nije neka novost, ali je ta tehnologija još uvijek daleko on nekih idealnih postavki kako bi to mnogi voljeli vidjeti. Prenos električne energije može biti bežičan, ali trenutni standardi zahtjevaju vrlo uzak razmak između zavojnica, odnosno punjača i uređaja.

U idealnom svijetu, bežično punjene biće slično bežičnoj komunikaciji , koja se događa putem zraka i na većim udaljenostima. Bilo je niz pokušaja da se ostvari takvo nešto, ali niti jedan nije ušao u komercijalnu primjenu. Ipak, Xaomi nagovještava iskorak ka daljinskom bežičnom punjenju.

Pod nazivom Mi Air Charge Technology, najavili su punjač koji će biti u mogućnosti puniti uređaje sa nekoliko metara udaljenosti. Prilično veliki punjač ima antene sa pet faznih interferencija koje otkrivaju lokaciju pametnog telefona, dok 144 drugih antena prenose milimetarske valove u njegovom smjeru. S druge strane, telefon ima 14 prijemnih antena koje pretvaraju te milimetarske valove u električnu energiju da bi se telefon napunio.

Za sada, da bi to zvučalo manje impresivno, maksimalna snaga punjenja je 5W, ali iako iz kompanije tvrde da tehnologija nije naučna fantastika, te da će u nekom trenutku moći da puni i nekoliko uređaja istovremeno bez fizičkih prepraka, ipak bi moglo proći neko vrijeme prije nego što punjač bude komercijalno dostupan.

1/1