Iako Sony u svojoj ponudi mirrorless kamera sa full-frame senzorom ima  A7 i A9 serije, izgleda da imaju dovoljno prostora za još jednu koja će sjesti na sam vrh ponude. Predstavili su Sony Alpha 1 (A1) kameru.

Najnovija Sony mirrorless kamera sa full-frame senzorom izgleda da cilja potpuno drugu publiku od onih koji se nalaze u spomenutim A7 i A9 serijama. Sony A1 donosi Exmor RS CMOS senzor od 50 megapiksela, koji je uparan sa njihovim Bionz XR procesorom za obradu slike. Ta kombinacija omogućava fotografisanje nevjerovatnih 30 slika u sekundi, a također je u mogućnosti snimati video u 8K rezoluciji pri 30 slika u sekudni.

Kamera će također biti opremljena sa prvim OLED elektronskim tražilom koje će imati 240 Hz osvježavanje slike i 9,44 miliona tačaka, što bi značilo uživanje u potpuno čistom i glatkom pogledu kroz njega. Uz njega je tu i pokretni 3-inčni LCD osjetljiv na dodir.  Autofokusni sistem sa faznom detekcijom ima 759 tačaka, što pokriva oko 92 posto kadra slike. Nativna ISO osjetljivost kreće se između 100 i 32.000, proširivo do ogromnih 102.400. Prisutna su dva slota za SD UHS II ili CFexpress kartice, puni HDMI priključak, priključak za mikrofon i slušalice, 10 Gbps USB 3.2 povezivost i gigabitni ethernet priključak.

Naravno, ovakve specifikacije imaju i svoju cijenu, pa će Sony Alpha 1 tijelo koštati 6.500 a,eročkih dolara, a na tržištu se očekuje krajem februara.

1/1