Za sve one koji bi željeli nabaviti neko DJI proizvod na području Amerike, od sada, to više ne’e biti tako jednostavno. Naime, vlada SAD-a je kompaniju DJI stavila na listu zabranjenih kompanija, na istu listu na kojem je i Huawei.

Za one koji nisu upozanti, stavljanje kompanije na američku trgovinsku crnu listu, znači da ta kompanija više ne smije poslovati sa američkim kompanijama, ali i obrnuto. U slučaju Huaweija, također smo vidjeli da to znači da te kompanije neće moći kupiti proizvode od neameričkih kompanija koje bi se inače mogle osloniti na američke tehnologije. Američka vlada izjavila je da vjeruje da kompanija ima ulogu u kršenju ljudskih prava u Kini, te da zabrana ne sprječava ljude da kupuju DJI dronove, ali će kompanija imati ograničenja na prenos bilo koje tehnologije iz SAD-a.

DJI je jedan od najpopularnijih proizvođača dronova sa 70-80% tržišnog udjela, pa ostaje da se vidi kako će ova ograničenja uticati na lansiranje budućih proizvoda i zadovoljavanje potražnje za postojećim.

1/1