Kroz ovu cijelu turbulentnu godinu, mnogi će pomisliti kako se tržište telefona značajno promijenilo. Vjerovatno mnogi očekuju pad Huawei-a, sa svjetske pozicije broj 2., no sudeći prema Gartnerovom izveštaju, situacija je još zanimljivija.

Iako se tržište pametnih telefona u cjelini smanjilo, Huawei jeste izgubio dio tržišnog udjela, ali nedovoljno da bi se Apple ponovo popeo stepenicu iznad. U s vemu tome Apple je pao još i niže, omogućivši Xiaomiju da zauzme treće mjesto među svjetski najvećim dobavljačima pametnih telefona.

U poređenju sa istim razdobljem prošle godine, tržište pametnih telefona u trećem tromjesečju 2020. opalo je za ne malih 5,7%. Samsung i dalje drži vodstvo sa porastom od 2,2 posto, Huawei je zadržao drugo mjesto sa padom od cijelih 21,3 posto, a kao najveći pobjednik dolazi Xiaomi na treće mjesto sa 34,9 posto udjela na ovom tržištu. Naravno, pretpostavlja se da će se Apple u sljedećem tromjesečju oporaviti zbog kašnjenja predstavljanja iPhone-a 12, koji je trebao biti lansiran do septembra, što je uzrokovalo gotovo stagniranje isporuka kompanije u prošlom tromjesečju.

1/1