Nakon što već pet godina nudi mogućnost besplatnog neograničenog arhiviranja vaših fotografija u „visokoj kvaliteti“, Google Photos servis tu mogućnost uskoro privodi kraju.

Naime, Google je najavio kako će svi oni koji koriste Google Photos servis besplatno, od 1. juna 2021. godine, biti limitirani na 15 GB slobodnog prostora. To znači da će svaka nova fotografija ili video koji se upload-uje na servis biti uračunata u okviru 15 GB prostora koji se dobija uz svaki Google account. S druge strane, iz kompanije ističu da fotografije ili video upload-ovani do tog datuma, neće biti uračunati u ograničenje od 15 GB.

Google ističe da nudi više besplatnog prostora za pohranu u odnosu na konkurenciju, a kompanija će slati različita upozorenja kada se počnete približavati granici od 15 GB. Tu su i novi alati za jednostavnije upravljanje sadržajem u Google Photos-u, a cijene Google One usluge za proširenje prostra za sada ostaju ne promijenje. Počinju sa 2 dolara mjesečno za 100 GB pa sve do 30 TB za 150 dolara mjesečno.

1/1