Apple je početkom ove godine najavio prelazak sa Intel procesora na procesore kreirane u vlastitiom aranžmanu, pa su novopredstavljeni uređaji upravo baziranu na njima. Riječ je o MacBook Air i MacBook Pro laptopima, te novom Mac Mini računaru.

M1 čip je prvi Apple-ov čip dizajniran specijalno za Mac uređaje. Radi se o čipu izrađenom u 5nm procesu koji uključuje osmojezgreni procesor za koji Apple kaže da sadrži najbrže CPU jezgre od bilo kojeg procesora ikad napravljenog i da ima najbolje performanse po wattt-ima od bilo kojeg procesora u svojoj klasi na tržištu. Uz njega je integrisan i osmojezgreni grafički procesor za koji tvrde da najbrža integrisana grafika na svijetu.

Sa novi M1 čipom Apple je lansirao i novi MacBook Air laptop koji će koštati 999 dolara. Dizajnom je identičan prethodnom modelu, a zbog novog čipa podržavati će 4K Pro uređivanje video zapisa, nuditi će generalno bolje performanse sa zahtjevnijima aplikacijama, kao i grafičko intenzivnije igranje. Bez hladnjaka je nečujan u radu, a trajanje baterije će se produžiti na 15 sati u slučaju surfanja webom ili do 18 sati gledanja videa.

S druge strane novi 13-inčni MacBook Pro je sa novim čipom dobio najdužu autonomiju među Mac laptopa, sa do 20 sati video reprodukcije. Ima 5 puta bolje grafičke performanse i 2,8 puta veću brzinu rada u odnosu na raniju generaciju. Opremljen je novom web kamerom, dok njegovi Thunderbolt USB 4 portovi podržavaju 6K rezoluciju sa Pro Display XDR monitorom. Početna cijena novog MacBook Pro-a kreće od 1299 dolara.

Na kraju, svi oni koji žele jedan od najmanjih desktop računara na svijetu potpuno osvježen, tu je i novi Mac Mini. Sa novim M1 čipom Mac Mini je 3 puta brži i do 6 puta nudi bolje grafičke perfomrnase u odnosu na prethodnu generaciju. Tu je podrška za dva eksterna 6K monitora uključujući Thunderbolt i USB portove, a moći će se prilagođavati sa do 16 GB RAM-a i do 2 TB interne memorije. Zanimljivo je da mu je početna cijena čak 100 dolara jeftinija od prethodnika i kreće se od 699 dolara.

1/1