Program za mlade talente kompanije Huawei Technologies, “Seeds for the future”, biće po prvi put lansiran u Bosni i Hercegovini za studente infokomunikacijskog inženjeringa. Mladi talenti će proći treninge o 5G mreži, umjetnoj inteligenciji i cyber bezbjednosti, a u okviru programa će takođe učiti o teorijama liderstva i o kineskoj kulturi.

Od 2008. godine kada je lansiran, program “Seeds for the future” se već mnogo godina održava u Kini u sjedištu kompanije Huawei Tehnologies, gdje studenti iz cijelog svijeta, a stotine iz Evrope, učestvuju u ovom programu. Posjetili su Shenzhen i bili u mogućnosti da upoznaju tehnologije razvijene i primijenjene od strane vodeće infokomunikacijske kompanije. Zbog pandemije COVID-19, Huawei svoj program za talente ove godine održava u digitalnoj formi, a sastojaće se od intenzivnog online treninga u trajanju od jedne sedmice. Nakon pandemije, program će ponovo da se nastavi u Kini.

Već prve godine deset studenata infokomunikacija iz Bosne i Hercegovine registrovalo se na globalni program “Seeds for the future” i učiće pionirske IT tehnologije. Osim o 5G mreži kao novoj generaciji mobilnih mreža, intenzivan digitalni kurs u trajanju od nedjelju dana pružiće im uvid međunarodne prakse u oblasti cyber bezbjednosti i umjetne inteligencije. Takođe će ih učiti i teorijama liderstva i pomoći im da upoznaju kinesku kulturu.

Virtuelna tura kroz sjedište kompanije Huawei u Shenzhenu, Internet of Things (IoT) i cloud programiranje uključeni su u program u periodu od 9. do 13. novembra. Studenti će takođe će biti upoznati i sa Huawei mobilnim ekosistemom te funkcionisanjem HMS-a. U slučaju uspješnog polaganja ispita, na kraju treninga, polaznici će od kompanije primiti Huawei certifikate i Huawei tablete, a studenti iz BIH će u programu učestvovati zajedno sa mađarskim, slovenačkim i kiparskim kolegama.

1/1