Apple je na svom streaming događaju nazvanom “Hi, Speed”, konačno skinuo veo sa svoja četiri nova iPhone 12 telefona.

iPhone 12 donosi potpuno novi dizajn sa ravnim ivicama kućišta koji će sviju podsjetiti na njhiove iPhone 4 i iPhone 5 modele. Standardni iPhone 12 ima 6,-1inčni Super Retina XDR OLED ekran sa “Ceramic Shield" staklenom zaštitom, sa dvije stražnje kamere od 12 megapiksela i podrškom za Night Mode rada. Pokretati će ga novi A14 Bionic čip sa šest jezgri za koji u kompaniji tvrde da je do 40 procenata brži od prethodnika. Iphone 12 će kao i svi ostali novi modeli podržavati 5G konekciju.

Uz njega je predstavljen i iPhone 12 mini model, koji donosi sve njegove funkcije, ali u manjem pakovanju obzirom da ima ekran dijagonale 5,4-inča.

Kao perjanice ovog tehnološkog giganta predstavljeni su i iPhone 12 Pro i iPhone 12 Pro Max modeli. Kao što se i očekivalo sa izlaskom svakog novog iPhone-a, kod ovih modela najveći naglasak je stavljen na njihove fotografske mogućnosti. 12 Pro i 12 Max koriste sistem od tri 12 megapikselne kamere sa 5x optičkim zumom i LIDAR senzorom sa brži autofokus i stvari poput unaprijeđenih augmented reality aplikacija. Apple je konačno prihvatio i RAW fotografiju pa su najavili i svoj Apple ProRAW format omogućavajući puno veću fleksibilnost i postprodukciju. Podržano je 4K HDR Dolby Vision snimanje videa, kao i “MagSafe” tehnologija bežičnog punjenja baterije.

iPhone 12 mini će imati početnu cijenu od 979 dolara, iPhone 12 1.129 dolara, iPhone 12 Pro 1.399 dolara, dok će za iPhone 12 Pro Max biti potrebno izdvojiti 1.549 dolara.

1/1