Iako još uvijek nije poznato kako bi spor između Apple-a i Epic Games-a zbog zabrane Fortnite igre u AppStore prodavnici mogao završiti, jasno je da je taj događaj pokrenuo mnoge polemike gdje sve veći broj ljudi i državnih vlada počinju razmišljati o tome da Apple i slične kompanije možda imaju previše moći.

Zbog toga je, kako prenosi Financial Times, Evropska Unija kreirala nacrt zakona pod nazivom Zakon o digitalnim uslugama. Ovim činom se predlaže ograničenje moći velikih tehnoloških kompanija i njihovih trgovina aplikacijama, gdje se između ostalog sugeriše da telefoni i prenosni računari ne bi trebali imati unaprijed instalirane aplikacije i da bi taj izbor trebalo prepustiti korisnicima.

Skoro svi operativni sistemi dolaze sa unaprijed instaliranim aplikacijama, što je osmišljeno kako bi se manje iskusnim i netehnološkim osvještenim korisnicima olakšalo njihovo korištenje i uskratilo nepotrebno vrijeme u traženju nekih jednostavnih aplikacija poput bilješki, kalendara i slično. Također bi se moglo argumentovati da su korisnici više nego dobrodošli da instaliraju programe trećih strana ako to žele, bez obzira na pravila koja Apple, Google i drugi mogu primijeniti na svoje prodavnice aplikacija.

Teško je povjerovati da bi se ovakav zakon mogao usvojiti, ali je sigurno da ne samo Apple, već i mnoge druge tehnološke kompanije time ne bi bile previše oduševljene.

1/1