Četiri godine nakon što su kupili Arm Holdings, Softbank prodaje Arm kompaniji NVIDIA za ogromnih 40 milijardi dolara. To je do sada najskuplji posao na tržištu poluprovodnika, a NVIDIA bi pod svoje okrljive stavila tehnologiju koja pokreće većinu svjetskih pametnih telefona i sve veći broj drugih uređaja.

Qualcomm, Samsung, Apple i mnoge druge kompanije licenciraju Arm tehnologije za čipove pametnih telefona i tableta, neki noviji Windows uređaji također koriste Qualcommove procesore zasnovane na Arm-u, dok Apple planira uskoro započeti prodaju Mac računara baziranih na Arm čipovima.

NVIDIA je najpoznatija po svojim grafičkim procesorima, ali su također licencirali Arm tehnologije za čipove poput procesora Tegra X1 koji pokreće Nintendo Switch. Kompanija će nastaviti trenutni Arm poslovni model licenciranja tehnologija za druge kupce, a a i dalje će biti baziran na Cambridgeu u Velikoj Britaniji. Pored toga NVIDIA planira proširiti istraživanja i razvoj za izgradnju novog „AI superkompjutera za revolucionarna istraživanja“, koristeći Arm i NVIDIA tehnologije.

Pretpostavlja se da će trebati oko godinu i pol dana da se akvizicija dovrši, jer će, između ostalog, trebati odobriti regulatore u Velikoj Britaniji, SAD-u, Kini i Europskoj Uniji, a svakako će biti zanimljivo pratiti razvoj situacije i reakcije od strane proizvođača čipova koji trenutno licenciraju Arm tehnologije.

1/1