Android 11 je još od februara bio u fazi testiranja, a od sada je zvanično dostupna i njegova finalna stabilna verija. Naravno, Google svoju novu verziju mobilnog operativnog sistema prvo ustupa korisnicima Google Pixel telefona, no ovaj put su tu i uređaji kompanija OnePlus, Xiaomi, Oppo i Realme.

Novi Android verzije 11 manje je usmjeren na dodavanje novih funkcionalnosti samom operativnom sistemu, dok je više fokusiran na olakšavanje upravljanja brojnim opcijama koje Android telefoni već omogućavaju.

Najveću promjenu predstavlja način na koji Android 11 funkcioniše kada je komunikacija i razmjena poruka u fokusu, grupišući notifikacije iz aplikacija za razmjenu poruka u poseban padajući meni. Sada je integrisan i novi interfejs u formi oblačića, slično Facebook Messenger-u, tako da bi poruke bile pristupačnije korisniku.

Od ostalih noviteta tu su nove kontrole za multimedijalne sadržaje, tu je i novi screenshot alat koji sada može snimati video i duge slike koje bi inače trebalo skrolati.

Dostupno je i više prilagođavanja tema samog interfejsa, pa se mogu promijeniti okviri i boje oko ikona, kao i automatsko prebacivanje između tamnog i svjetlog interfejsa u zavisnosti od doba dana.

Još je tu mnogo drugih sitnica koje možete pogledati u priloženom videu.

 

1/1