Tržište elektronskih notepada i „digitalnih papira“ pomalo stagnira zajedno sa Sony-em kao najdominantnijim imenom na polju takvih uređaja, no čini se da ima i onih kompanija koji misle da ima još dovoljno mjesta za napredak.

Naime, kompanije Avalue i E Ink predstavili su novi Digital Paper tablet koji će imati veliki E Ink ekran sa podrškom za unos podataka prstom i olovkom, uz površinu koja će imitirati osjećaj pisanja olovkom po papiru kada se koristi pisanje ili crtanje digialnom olovkom.

U objavi se na navode detaljne specifikacije, no opisuje se uređaj koji će iamti ekran veličine papira, što bi trebalo omogućiti pregledanje PDF ili drugih dokumenata bez velike potrebe za zumiranjem ili pomijeranjem. Težak će biti kao 30-tak komada papira, sa trajanjem baterije do 3 sedmice, uz podršku za bežično povezivanje, Always On funkciju i izdržljivo kućište za rad u raznim okruženjima.

Pretpostavlja se da Avalue ovaj tablet neće prodavati direktno pod vlastitim imenom, te da kompanija na ovaj način nudi rješenje za klijente koji traže ePaper tablete za pisanje i čitanje.

Jedan od najsličnijih i najiščekivanijih uređaja ove namjene je 10,3-inčni reMarkable 2 uređaj koji će koštati 399 dolara, a na tržište stiže u spetembru mjesecu.

1/1