Prošlo je nekoliko godina od kada je Qualcomm predstavio svoj posljednji veliki standard za brzo punjenje, Quick Charge 4, koji je također imao unaprijeđenu verziju, Quick Charge 4+, ali nova verzija predstavlja najveći napredak za sada.

Naime, kompanija je predstavila Quick Charge 5, njihov najnoviji standard za brzo punjenje, a prema njima, donosi velika obećanja. Prije svega tu je više od 100W brzo punjenje na pametnim telefonima, uz mogućnost punjenja baterije uređaja od 0 do 50 % u pet minuta, ili do punog kapaciteta baterije u 15 minuta (podaci su izraženi za beteriju kapaciteta 4.500 mAh). Iz kompanije se ne stide izjaviti da je Quick Charge 5 do 70 posto efikasniji od Quick Charge 4 standarda, da je čak četiri puta brži pri punjenju, te da zadržava do 10 stepeni Celzijusa manju temperaturu od prethodne verzije. Quick Charge 5 zapravo utiče na postojeći  USB Power Delivery Programmable Power Supply, što omogućava još veću kontrolu nad naponom i strujom, tako da će biti kompatibilan i sa starijim dodacima i uređajima za brzo punjenje.

Obzirom na veliku kompatibilnost, očekuje se da Quick Charge 5 standard bude dostupan sa uređajima koji koji se počnu pojavljivati već od trećeg tromjesečja ove godine.

1/1