Nakon ulaska na full-frame mirrorless tržište sa svojim sa svojim EOS R, i jeftinijim EOS RP modelom, Canon je predstavio novu profesionalnu flagship kameru – EOS R5.

EOS R5 je napravljen oko 45-megapikselnog senzora sa nativnom ISO osjetljivošću od 100-51.200. Ipak njegova glavna karakteristika je mogućnost snimanja nekropovanog 8K RAW videa pri 30 fps u 10-bitnom kolornom modu, kao i nekropovani 4K pri 60 fps. Ovo je posebno značajno zbog limitiranih video mogućnosti njegovih EOS R prethodnika.

S druge strane fotke može hvatati brzinom od 12 slika u sekundi sa mehaničkim shutterom, dok onaj elektronski omogućava čak snimanje 20 slika u sekundi. Canon navodi da ugrađena stabilizacija slike sa stabilizacijom na objektivu može pružiti korekciju do čak osam koraka u ekspoziciji. Dual-pixel autofokusni sistem pokriva 100 posto fokusne površine i 1.053 zone, a sada je pored autofokusnog praćenja očiju ljudi, uključeno i praćenje životinja.

Vizuelno se ne razlikuje mnogo od svojih full-frame DSLR kolega. Najveća razlika od DSLR-ova ogleda se u korištenju elektronskog viewfindera koji sada ima rezoluciju od 5,76 miliona tačaka i osvježavanje slike od 120 fps, a tu je 3,2-inčni pokretni ekran osjetljiv na dodir.

Ovo je ujedno i njihova druga najskuplja kamera nakon 1D X Mark III DSLR-a i koštati će 3.899 dolara, dok će u paketu sa 24-105mm f/4 objektivom cijena biti 4.999 dolara. Canon EOS R5 na tržište stiže krajem ovog mjeseca.

1/1