U sklopu svoje tradicionalne godišnje WWDC 2020 konferencije gdje predstavljaju svoje softverske novitete, Apple je predstavio novi iOS 14 za iPhone uređaje.

Najveća promjena koju donosi nova verzija operativnog sistema je promjena na početnom ekranu, a to su widgeti. Widgete je sada moguće dodavati na početni ekran i dolaze u različitim oblicima i veličinama uz mogućnost prilagođavanja, tako da sada mogu biti odmah uz vaše omiljene aplikacije.

Pored widgeta, objavljen je i novi App Library, koji automatski može organizovati aplikacije u grupe i liste, ali i omogućava da se sakriju aplikacije na glavnom početnom ekranu. Aplikacije će moći da se pronađu u polju za pretragu, a tu je i opcija za nedavno dodate aplikacije i sugestije, kao i to da se najčešće korištene aplikacije prikazuju u vrhu.

Predstavljena je i nova "App Clip" funkcija, a to su brzi isječci aplikacija na bazi kartica koje omogućuju pristup malim dijelovima aplikacija kad vam trebaju, a ne zahtijevaju od korisnika da instaliraju kompletnu aplikaciju.

Najavljena je i nova Translate aplikacija koja će biti ugrađena direktno u iOS, kao i osvježeni Apple Maps sa novim i organizovanijim uputama za snalaženje i pronalazak određenih destinacija.

Najavljen je i veliki broj poboljšanja za Messages, pa je tako moguće pinovati važne kontakte i razgovore na vrh aplikacije da biste jednostavnije komunicirali sa svojim omiljenim prijateljima ili grupnim chatovima, a ubačena je "mentions" opcija, što znači da korisnik, ukoliko tako želi, može da prima obavještenja samo ako ga neko pomene.

CarPlay dobija nove funkcije kao što su nove pozadine, podrška za više kategorija poput parkiranja, EV punjenja i brzog naručivanje hrane, a i potpuno su kozmetički dotjerane i sve vrste notifikacija.

iOS 14 na uređaje stiže ove jeseni, dok će za razvojne timove i programere biti dotupan odmah.

1/1