Sony je najavio prvi na svijetu senzor za slike sa integrisanom umjetnom inteligencijom (AI). Novi IMX500 senzor uključuje i procesor za obradu slike i memoriju, što će mu omogućiti obavljanje zadataka pokrenutog snagom mašinskog učenja, bez potrebe za dodatnim hardverom. Prema Sonyu, rezultat će biti brže, jeftinije i mnogo sigurnije kamere.

Širenje Internet of Things stvari rezultiralo je time da su sve vrste uređaja spojene u oblak, što je uobičajen sistem gdje se informacije dobijene od takvih uređaja obrađuju putem AI-a u oblaku. No, to s druge strane predstavlja i problem poputa latencije podataka, sigurnosti korisnika, potrošnje energije, troškova komunikacije i slično.

IMX500 senzor se sastoji od piksel čipa i logičkog čipa, što je prvi senzor na svijetu koji je opremljen AI analizom slike i funkcionalnošću obrade podataka na logičkom čipu. Zbog toga je mnogo brži od mnogih drugih implementacija i AI kamera. Također iz kompanije napominju da je ovo tek prva generacija, te da će se tehnologija u budućnosti svakako poboljšati.

Sony očekuje da će prvi proizvodi koji koriste IMX500 senzor stići u prvom tromjesečju 2021. godine.

1/1