Nakon što su sa svojim 5D Mark II postavili standarde i pokrenuli mini revoluciju snimanja videa sa DSLR kamerama, Canon je sa objavom detalja za novi EOS R5 mirrorless, ponovo na istom tragu.

Naravno, sve je usmjereno ka snimanju videa, pa će tako novi EOS R5 imati podršku za interno snimanje 8K videa koristeći punu širinu senzora pri brzini do 30 fps-a, no vjerovatno je impresivnija mogućnost snimanja u 4K rezoluciji do 120 fps-a u 4:2:2 10-bit Canon Log ili 4:2:2 10-bit HDR PQ formatu. Kao plus, dodatna mogućnost, najavljena i mogućnost korištenja njihovog odličnog Dual Pixel AF sistema u svim video modovima. Pored toga, tijelo će integrisati stabilizaciju slike po 5 osa, koja će raditi zajedno sa optičkom stabilizacijom slike u RF i EF objektivima, dok će za pohranu podataka biti dostupna dva slota za memorijske kartice - jedan CFexpress i jedan SD UHS-II slot.

Za fotografe željne brzine na raspolaganju će biti munjeviti elektronski okidač sa brzinom okidanja od 20 slika u sekundi ili mehanički od 12 slika u sekundi. 

Dosta toga ostaje nepoznanica uključujući i rezoluciju samog full frame senzora, pa ćemo na ostale specifikacije, cijenu i datum lansiranja ipak morati sačekati još neko vrijeme.

1/1