Iako za razliku od Microsofta Sony još uvijek nije objavio kako će izgledati njihova iduća generacija konzole za igranje, ipak su predstavili kontroler koji će dolaziti uz novi PlayStation 5.

Za početak, umjesto DulaShock imena, za novu generaciju ide i novo ime – DualSense, a ujedno je i dizajnerski najviše izmjenjen u odnosu na sve PlayStation kontrolere do sada. Zanimljivo, DualSense po prvi put dolazi u crno-bijeloj kombinaciji boja, što možda nagovještava da će i konzola biti u sličnoj kombinaciji boja. Forma je uglavnom zadržana ista, ali uz mnogo zaobljenih oblika.

Najveće promjene su iznutra, pa se DualSense može pohvaliti haptičkim povratnim informacijama, koje će ponuditi različite osjećaje u zavisnosti od efekta koji treba dočarati, dok L2 i R2 triggeri imaju mogućnost adaptacije i prilagođavanja otpornosti dugmeta.

Tu je sada integrisan i mikrofon za razgovore bez slušalica, a zadržan je i standardni audio priključak, te dodan i USB-C priključak. Share dugme je preimenovano u „Create“ dugme, koji će igračima ponuditi nove načine kreiranja sadržaja i dijeljenje sa ostatkom zajednice. Središnji touchapd i light bar su ostali nepromijenjeni, a najavljena je i još dugotrajnija baterija.

Detaljnije informacije kao i cijena se očekuju oko jesenjeg lansiranja konzole, a i o tome se još špekuliše obzirom da bi COVID-19 pandemija mogla uzrokovati odgađanje lansiranja PlayStation 5 konzole.

1/1