Tokom mjeseca februara, kompanija Xiaomi je po prvi put uspjela da prestigne Huawei i tako postane treći najveći proizvođač telefona na svijetu, za taj period.

Naime, pad sa treće pozicije Huawei može tražiti u krivici isporuke “samo” 5,5 miliona uređaja, dok je Xiaomi za isti mjesec isporučio njih 6 miliona. Obje kompanije su ostvarile veći pad isporuke u odnosu na januar, u kojem je Huawei isporučio 12,3 miliona, a Xiaomi 10 miliona uređaja. Pored toga, zanimljiv je podatak da je Huawei isporučio skoro 70% manje telefona u februaru ove godine u poređenju sa februarom 2019., dok je isporuka Xiaomija u istom periodu bila manja za oko 30%. Prvo mjesto za prošli mjesec sa 18,2 miliona isporučenih uređaja zadržao je Samsung, a slijedi ga Apple sa 10 miliona isporučenih iPhone-a.

Pretpostavlja se da će se trend pada Huaweia nastaviti zbog njihove zabrane korištenja Google servisa, a uz pandemiju Corona virusa koja je uništila kinesko tržište u februaru, tek će puni efekat problema vidjeti u predstojećem periodu.

1/1