Čudan potez nakon razotkrivanja NSA-ine agresivne cyber špijunske kampanje

"Korištenje TrueCrypta nije sigurno zbog toga što on može sadržavati nepokrpljene sigurnosne propuste." – stoji na download stranici poznatog alata za enkripciju diskova. Autori programa, koji su do dan-danas uspjeli ostati anonimni, pojašnjavaju da je njegov razvoj prestao sa krajem Microsoftove podrške za Windows XP, te da umjesto njega preporučuju korištenje integrisanih enkripcijskih rješenja u novijim operativnim sistemima, poput BitLockera u Windowsu 7, 8 i Visti.

Motivi prekida razvoja programa za sada nisu baš najjasniji – da li je riječ o tome da je on već bio kompromitovan ili su autori odustali od njegovog razvoja kako ne bi morali ugraditi backdoor u njega pod pritiskom obavještajnih agencija, možda nikada nećemo saznati.

Interesantno, na web sajtu Tails operativnog sistema, kojeg je Edward Snowden koristio za komunikaciju s novinarima, od prošle godine stoji da je TrueCrypt rizičan alat, da ga nije preporučljivo koristiti te da je po defaultu deaktiviran u Tailsu.

DOPUNJENO: Uz pomoć drugog tima developera, TrueCrypt je sada prebačen u Švicarsku, a novi razvojni tim obećava da će se sigurnosni problemi utvrditi u narednom periodu i da ih niko neće moći prisiliti da ugase projekat. Thomas Bruderer i Joseph Doekbrijder su programeri koji rade na reviziji softvera, a kako kažu, još je nejasno šta se tačno dogodilo - da li je to samo kraj desetogodišnjeg truda, ili je gašenje bilo potaknuto nekom vladom. Iako revizija još uvijek nije gotova, čini se da TrueCrypt uopšte nema problema u pogledu sigurnosti, te će oni i dalje nuditi TrueCrypt za download - piše na novoj truecrypt.ch web stranici. Također, TrueCrypt source je dostupan na GitHubu i sada svako može klonirati projekat i raditi na njemu. 

1/1