Kada instalirate neki sigurnosni alat poput antivirusa, prije svega se želite osigurati od malicioznih nametnika, ali i zaštiti svoju privatnost. Međutim, ako ste koristili Avast i AVG proizvode, možda ste otkrili neke svoje osjetljive informacije.

Kako prenosi The Verge, prema izvještajima zajedničkog istraživanja Motherboard i PCMag magazina, anitivirusni alat Avast, koji je u vlasništvu AVG softvera, pratio je aktivnosti njegovih korisnika na Internetu i sve to detaljno bilježio. praćeni su podaci o tome šta su korisnici posjećivali i gdje su kliknuli, od LinkedIn stranica, Amazon kupovine, pa sve do PornHub sajta. Sve te informacije, Avast je posredstvom Jumpshot kompanije koja je također u njihovom vlasništvu, prodavao svojim klijentima. U svoju odbranu, iz Avasta su izjavili da se podaci ne mogu pratiti prema svakom korisniku pojedinačno, što je svakako skeptično. Za sada ostaje da se vidi da li je AVG na neki način dobio odobrenje korisnika kroz prava o „dijeljenju podataka“, ili su ipak to napravili na svoju ruku.

Bilo kako bilo, ovo je samo još jedan od pokazatelja kako se na Internetu ne smije vjerovati nikome, čak i kompanijama koje plaćate i očekujete da vas zaštite.

1/1