Standardno za jesen, i Google se pridružuje ostalim velikim kompanijama sa svojim novitetima u sklopu kojih je predstavio i svoje nove Pixel telefone – Pixel 4 i Pixel 4 XL.

Glavna razlika između modela je u dimenzijama ekrana, koji su u njihovom slučaju i jedna od glavnih karakteristika. Radi se o OLED matricama sa 90Hz osvježavanjem. Pixel 4 je opremljen 5.7-inčnom ekranom sa 1080p+ rezolucijom, dok ona kod većeg Pixel 4 XL modela iznosi 6.3-inča i ima QHD+ rezoluciju. Odnos stranica ekrana iznosi 19:9, imaju HDR podršku, te Always On mod rada.

Pored ekrana i kamere su značajno unaprijeđene. Glavni senzor od 12MP ima Dual Pixel autofokus, a ova kamera ima optičku i elektronsku stabilizaciju slike, dok će se za obradu slike brinuti novi Pixel Neural Core i Google-ovi algoritmi. Tu je i telefoto kamera sa 16MP senzorom sa optičkom i elektronskom stabilazacijom, a Super Resolution Zoom softver će omogućiti i zumiranje do 2x.

Telefone pokreće Snapdragon 855 čipset, u kombinaciji sa 6GB RAM-a. Osnovni modeli će imati 64GB prostora za pohranu podataka, a tu je i opcija od 128GB, bez dodatnog microSD slota.

Ram kućišta je izrađen od aluminijuma,dok je stražnja strana izvedene od stakla i dolaze u tri boje - Just Black, Clearly White i Oh So Orange. Uz to, tu je i IP68 certifikat za vodootpornost i izdržljivost, a opremljeni su i stereo zvučnicima.

Kapaciteti baterija se također razlikuju izemđu modela, pa Pixel 4 ima bateriju kapaciteta 2800 mAh, dok Pixel 4 XL stiže sa baterijom kapaciteta 3700mAh. U oba slučaja je tu 18W USB Power Delivery brzo punjenje i prateći punjač.
Telefoni u Evropi i Americi u prodaju kreću od 24. oktobra sa početnim cijenama od 800 dolara za 64GB Pixel 4 i 900 dolara za 64GB Pixel 4 XL.

1/1