Nakon navoda da nekoliko kompanija razmatra napuštanje i odustajanje od podrške za Facebookovu Libre kriptovalutu, PayPal je objavio da napušta Libra Association - grupu od inicijalnih 28 kompanija koje zadužene za upravljanje kriptovalutom.

Iako nisu naveli tačan razlog za ovu odluku, iz PayPala su istakli da i dalje podržavaju Libra težnje i nastavak zajedničkog djelovanja u budućnosti, posebno iz razloga jer je Facebook dugogodišnji i cijenjeni stratešli partner PayPala. Također, napuštanje Libra asocijacije će omogućiti kompaniji da se fokusira na unaprijeđenje svoje misije i poslovnih prioriteta. Prije ovoga, izvještaji Financial Timesa su ukazivali na to da se PayPal pokušao odmaći od Libre asocijacije zbog teškog nadzora kriptovalute sa kojima su se suočavali regulatori, a Facebook nije stavljao dovoljno pažnje na takve kritike.

Lansiranje Libre se još uvijek po planu očekuje u prvoj polovini 2020. godine, a biće zanimljivo vidjeti da li će ovakve korake PayPal-a pratiti i neke druge bitne i jake kompanije.

1/1