U proteklih godinu dana, nova generacija Wi-Fi-a, polako i pomalo stidno se implementirala, ali od sada će to to biti drugačije. Wi-Fi Alijansa, organizacija zadužena za nadgledanje implementacije Wi-Fi standarda, lansirala je svoj službeni program certificiranja Wi-Fi 6.

Wi-Fi 6 se odnosi na  IEEE 802.11ax standard koji uključuje veliki broj novih tehnologija koje se kombinuju kako bi Wi-Fi bio učinkovitiji. Ovo je posebno važno zbog velikog broja uređaja koji su danas dostpuni i koriste Wi-Fi povezivanje. Zato je najbitnija stavka Wi-Fi 6 standarda povećati brzinu unutar prepune mreže. Povećava se teoretska maksimalna brzina za Wi-Fi, sa 3,5 Gbps na 9,6 Gbps, ali je bitnije da Wi-Fi 6 omogući brži radi i isporuku više podatka odjednom, tako da će se to odraziti i na postignute brzine.

Što se tiče sigurnosti, Wi-Fi Alijansa navodi da certifikacija za Wi-Fi 6 zahtijeva i najnoviju generaciju sigurnosti – WPA3, što će, a uz sve ovo, novi standard će nuditi širi raspon kao i smanjenu potrošnju baterije.

1/1