HTC VIVE predstavio je karakteristike, funkcionalnost i dostupnost novog VIVE Cosmosa. Vive Cosmos je najnoviji premium VR headset, baziran na PC-u, koji donosi sasvim novi nivo pristupačnosti i lakoće korištenja korisnicima. Sistem je koncipiran tako da „raste“ i razvija se uz svoje korisnike koristeći potpuno modularnu prednju ploču koja može da promijeni funkcionalnost samog uređaja. Takav je slučaj i sa najavljenom modifikacijom Vive Cosmos External Tracking.

Ova modifikacija omogućava postojećim korisnicima, koji žele da nastave koristiti svoje Lighthouse bazne stanice za praćenje VR scenarija, da iskoriste sve prednosti izvanrednih performansi Vive Cosmos-a. Prva modifikacija je kompatibilna sa baznom stanicom i podržava Vive-ov ekosistem perifernih uređaja kao što je Vive Tracker, pružajući tako neviđenu slobodu za VR kontrole.

Cosmos karakteriše kombinovana rezolucija od 2880 x 1700 piksela, koja predstavlja povećanje od 88% u odnosu na originalni Vive, samim time pružajući kristalno čist tekst i grafiku. Potpuno novi LCD paneli smanjuju udaljenost između piksela, a u kombinaciji su sa stvarnim RGB ekranima, minimiziraju iskustvo tzv. screen-door efekta (SDE).

Jedinstveni preklopni (flip-up) dizajn omogućava korisnicima iznimno brz prielaz između stvarnosti i virtualne stvarnosti, pritom ne ometajući virtualno putovanje. Vrhunska ergonomija i udobnost omogućavaju mnogo duža VR iskustva, a integrisane slušalice omogućavaju iznimno kvalitetan zvuk. Cosmos nudi i potpuno redizajnirane kontrole, a kompatibilan je sa Vive bežičnim adapterom.

Cosmos će u Evropi biti dostupan od 3. oktobra.

1/1