Na svom godišnjem velikom eventu posvećenom njihovom hardveru, Apple je konačno predstavio nove uređaje o kojima se mnogo govorilo u proteklim mjesecima.

Naravno, najviše pažnje bilo je posvećeno njihovom novom iPhone-u, koji se kao nasljednik prošlogodišnjeg XR modela, ove godine zove jasno iPhone 11. Dizajn se nije mnogo mijenjao, a najupečatljivija promjena nalazi se na njegov stražnjoj strani, gdje se sada nalaze dvije kamere. Tako je novi iPhone uz prošlogodišnju 12 MP širokougaonu kameru sada dobio i ultraširoku kameru sa podrškom za 2x optičko zumiranje. Značajno je unaprijeđena sama aplikacija i njen interfejs, uz podešavanje raznih opcija i efekata, a što se tiče videa, tu je podrška za 4K rezoluciju do 60 fps-a, uz slow motion, time lapse i novi prošireni dinamički raspon za obje kamere. Nadogradnja je stigla i na prednju kameru, koja sada koristi 12 MP TrueDepth senzor sa širokougaonim objektivom.

iPhone 11 pokreće Apple-ov novi A13 Bionic procesor koji prema njihovim tvrdnjama ima i najjači GPU za telefone. Telefon je izrađen od kombinacije aluminijuma i stakla, a sa prednje strane je 6,1-inčni TrueTone LCD ekran. Integrisana je i baterija većeg kapaciteta od prethodnika od 3110 mAh, a tu je i IP68 certifikat za vodootpornost do dubine od dva metra. Telefon će biti dostupan u šest kolornih verzija, a početna cijena kreće od 699 dolara i u prodaju stiže 20. Septembra.

Međutim, za one koje traže još više, Apple je pripremio i dodatna dva premium modela - iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max. Kao nasljednici iPhone XS modela donose kućište od nehrđajučeg čelika sa matiranom završnicom, ali i najveću promjenu, treću kameru sa stražnje strane. Ovaj sistem od tri kamere uključuje telefoto, ultraširoki i regularni objektiv. Oba telefona stižu sa "Super Retina" OLED ekranima,, dok su im dimenzije ostale iste kao kod prethodnika - 5,8-inča za iPhone 11 Pro i 6,5-inča za iPhone 11 Pro Max. Oba ekrana integrišu impresivne karakteristike od 1200 nita osvjetljenje i 2.000.000:1 kontrastni odnos. Kao i kod iPhone-a 11 tu su novi A13 Bionic procesor i GPU, biće dostupni u četiri boje, a početna cijena za iPhone 11 Pro će iznositi 999 dolara, dok za iPhone 11 Pro Max ona iznosi 1099 dolara.

1/1