Dok se špekulisalo da Xiaomi kreira novi senzor za kamere na telefonima visoke rezolucije, kompanija Samsung je zvanično najavila novi senzor koji megapikselnu trku diže na novi nivo.

Naime, Samsung u saradnji sa kompanijom Xiaomi razvila je i predstavila ISOCELL Bright HMX senzor za kamere na telefonima koji broji nevjerovatnih 108 megapiksela rezolucije. Ove dvije kompanije sarađivale su od rane konceptualne faze pa sve do proizvodnje, što je rezultiralo ovim revolucionarnima senzorom. Iako kvalitet slike ne zavisi isključivo od rezolucije senzora, veći broj megapiksela nije prepreka, ukoliko postoji tehnologija i softver koji će na dobar način iskoristiti broj megapiksela. Ovaj senzor smjestio je 108 megapiskela na površinu od 1/1.33 inča, a korištenjem Tetracell tehnologije za skupljanje informacije sa četiri obližnja piksela u jedan, rezultirat će bolje izbalansiranim i kvalitetnijim fotografijama.

Očekuje se da će Samsung ovog mjeseca započeti masovnu proizvodnju novog senzora, a Xiaomi je također ranije potvrdio svoje planove za lansiranje pametnog telefona koji će ga iskoristiti.

1/1