Kineska kompanija Oppo, vjerovatno će postati pokretač mini revolucije vezane za mobilne uređaje. Naime, Oppo je najavio prvo Under Display Camera rješenje, gdje je selfi kamera smještena ispod ekrana, omogućavajući da ekran bude napravljen bez bilo kakvih ureza i pokretnih mehanizama.

Da bi ova tehnologija funkcionisala, potrebno je da dio ekrana koji se nazali iznad objektiva prednje kamere bude napravljen od izuzetno providnog materijala, sa redizajniranom strukturom piksela, što bi omogućilo optimalno propuštanje svjetla do senzora kamere. Pored toga, i modul kamere je redizajniran, jer se mora koristiti senzor sa velikim pikselima, te objektiv sa velikim otvorom blende. Iz kompanije su istakli da uz to postoje tri algoritma koji ne ugrožavaju performanse ekrana, a poboljšavaju kvalitet kamere – White Balace, HDR algoritam i Haze Removal.

Sa ovom tehnologijom, Oppo je uskoro najavio i lansiranje novog telefona, ali za sada njegove specifikacije, dostupnost i cijena još uvijek ostaju u tajnovitosti.

1/1