Clevetura LLC, startup kompanija iz Bjelorusije je razvila sistem intuitivne tastature, tehnologiju koja kombinuje tastaturu, touchpad i miš. Sa senzorima ugrađenim u tipke, osigurava automatski neprekinuti prelaz između tipkanja i kontrole kursora. Prva intuitivna Click&Touch tastatura na svijetu će biti u prodaji od augusta pod brandom Prestigio.

Tehnologija Clevetura koristi senzore koji su ugrađeni u tipke. To je jedinstven način rada u odnosu na ostale uređaje, kao što su laptopi ili tastature koje imaju eksternu dodirnu podlogu. Tipke reaguju na poteze, slično kao touchpad ili miš, i korisnici mogu tipkati, pomicati kursor bez da mijenjaju položaj ruke.

Promjena između načina rada se vrši automatski, uz ugrađeni mikrokontroler koji odmah prepoznaje i obrađuje svaki dodir i potez. Korisnik ne mora razmišljati o načinima rada jer sistem prepoznaje aktivnosti korisnika. Intuitivna interakcija s uređajem i novo korisničko iskustvo čine ovaj sistem potpuno jedinstvenim.

Sistem može ubrzati rad, naročito kad morate istovremeno koristiti tastaturu i miš. Zamislite da pišete važan tekst dok Vam neko šalje poziv putem Skypea; kako biste odbili poziv koristeći miš ili touchpad, morate promijeniti položaj ruke, pomjeriti kursor, pritisnuti tipku za ukidanje poziva i odabrati prozor s porukom. Uz Cleveturu, možete odbiti poziv jednim potezom. Ovaj vid interakcije je neprekinut jer korisnicima omogućuje da ne razmišljaju o ulaznom uređaju.

Bjeloruska startup kompanija Clevetura, nosilac tehnoloških prava, je proteklih godina bila dijelom bjeloruskog Hi-Tech Park. Sergey Kostevich, osnivač ASBIS grupacije i branda Prestigio, je projektni investitor. Bile su potrebne tri godine da se ideja pretvori u komercijalni prototip i sada razvojni programeri očekuju da će za ovu tehnologiju dobiti patent.

Proizvodnja uređaja Clevetura počinje u julu, a tastatura Click&Touch pod markom Prestigio će biti dostupna u prodaji krajem augusta. Do kraja godine se planira proizvesti 100.000 uređaja.

Na tastaturu se istovremeno može povezati do pet uređaja putem tri Bluetooth kanala, USB priključka i kabla Type-C. Korisnik također može prilagoditi jačinu zvuka ili premotavati video zapise unaprijed ili unazad potezom prema lijevo ili desno preko reda tipki na vrhu tastature. Za promjenu postavki i ažuriranje uređaja se može koristiti mobilna aplikacija. Tastatura je lagana i ergonomskog dizajna i ima žlijebove za odmaranje dlanova.

Tehnologija Clevetura se može primjenjivati i na druge uređaje, ne samo na tastature. Razvojni programeri razmatraju da svoje znanje i ideje primijene i na druge uređaje, uključujući laptope.

1/1