Apple je predstavio novu verziju svog macOS operativnog sistema koji će nositi naziv Catalina. Radi se o verziji 10.15 macOS-a, a jedna od glavnih bitnih karakteristika o kojoj se špekulisalo je izostanak iTunesa, koji odlazi u istoriju. Umjesto toga, korisnici će na raspolaganju imati tri odvojene aplikacije – Music, Podcasts i TV.

Novi zanimljiv dodatak u Catalini je Sidecar – mogućnost da se iPad iskoristi kao drugi ekran za MacBook. Također, iPad će se moći koristiti kao ulazna jedinica i površina za crtanje. OS je dobio i značajno proširenu Voice Control funkciju, tako da će korisnici pomoću glasovnih komandi moći jednostavnije upravljati sistemom.

TV aplikacija sada integriše podršku za 4K HDR video i Dolby Atmos podršku, a tu je sada i „Find My“ opcija za jednostavnije pronalaženje izgubljenih ili ukradenih uređaja, pa čak i ako je isključen.

Vjerovatno jedna od najvećih dodataka u Catalini je Project Catalyst, koji omogućava developerima da jednostavno kreiraju aplikacije koje rade na Mac, iPad i iPhone uređajima.

Beta verzija macOS Catalina je već dostupna, finalna stiže na jesen, a biće besplatna za sve kompatibilne Mac uređaje.

1/1