Nakon ne baš tako uspjelog dizajna poput “kante za smeće” njihovog Mac Pro računara iz 2013., Apple je obećao povratak standardnijem i modularnijem dizajnu. Tako su na svojoj WWDC konferenciji predstavili potpuno novi Apple Mac Pro.

Povratak klasičnom “rende za sir” dizajnu donosi mnogo veću modularnost i fleksibilnost, što je zapravo bila najveća prepreka prošlog Mac Pro dizajna.

Novi Mac Pro će moći biti opremljen Inet Xeon procesorom do 28 jezgri, kapacitet šest-kanalne memorije će se moći povećati do fascinantnih 1.5 TB u 12 DIMM slotova, a tu je još osam PCI Express slotova, dva USB-C / Thunderbolt 3, dva USB-A priključka, te dva USB-C priključka. Apple uz ovaj Mac Pro lansira i prilagođeni modul nazvan MPX modul, koji koristi prednosti Thunderbolta 3 kako bi se iskoristila brzina i snaga sa povezanim komponentama. To je gigantska PCIe kartica koja će moći podržati čak priključivanje i dvije grafičke kartice poput Radeon Pro Vega 2 ili Radeon Pro Vega 2 Duo.

Apple će također prodavati i I/O modul koji dodaje dva dodatna Thunderbolt 3 porta, dva USB-A porta i 3.5mm audio priključak, a tu je i opcionalna "Afterburner" posvećena video editing kartica koja koristi FPGA za obradu do 6 milijardi piksela u sekundi.

Sve nabrojano je ono što novi Mac Pro računar može maksimalno ponuditi, a u osnovnoj konfiguraciji po cijeni od 5.999 dolara dobijate octa-core Intel Xeon CPU, 32 GB memorije, Radeon Pro 580X grafiku i 256GB SSD. Uz novi Mac Pro, Apple je danas predstavio i odgovarajući 6K monitor, 32-inčni Pro Display XDR, čija cijena jednako obara s nogu jer iznosi  4.999 doalra.

1/1