Kompanija Huawei mogla bi se naći u velikim problemima. Naime, Google je obustavio poslovanje sa ovom kompanijom koja uključuje prenos hardverskih i softverskih proizvoda.

Google ili preciznije Alphabet Inc. je donio odluku nakon što je administracija SAD-a na čelu sa predsjednikom Trumpom izdala nalog da se zabranjuje poslovanje sa bilo kojom stranom kompanijom koja opskrbljuje američke kompanije u slučaju da one predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Ova suspnezija znači da Google Play Store, Play Services i saradnja u okviru samog Android operativnog sistema više neće biti dostupni kompaniji Huawei, te da će ova kompanija biti limitirana samo na korištenje isključivo Android Open Source Project (AOSP). Tako za buduće Huawei uređaje ne bi postojala podrška za Play Store, a Google aplikacije poput Gmail, YouTube ili Chrome više ne bi bile dostupne. S druge strane postojeći Huawei uređaji i dalje će biti u mogućnosti preuzimati update aplikacije.

Kineska kompanija je trenutno jedan od najboljih proizvođača pametnih telefona na svijetu, a za sada nema zvaničnih informacija iz ove kompanije o ovoj odluci koja ih stavlja na crnu listu.

1/1