Na Univerzitetu u Mičigenu razvijena je nova procesorska arhitektura koja bi značajno mogla poboljšati sigurnost uređaja u koji je ugrađen ovaj čip.

Pod nazivom MORPHEUS, razvijen je čip koji je u mogućnosti spriječiti hakerske napade prije nego što oni počnu. Čip to ostvaruje enkripcijom i nasumičnim mijenjanjem važnih bitova vlastitog koda i podataka do 20 puta u sekundi, što je mnogo brže od vremena koje bi ljudskim hakerima bilo potrebno da primjene elektronske hakerske tehnike kako bi dobili pristup sistemu. Na ovaj način bi se mogao zamijeniti postojeći metod sigurnosne zaštite popravki bug-ova.

Prema riječima Todda Austina, profesora računarskih nauka i inžinjeringa, ljudi stalno pišu kodove, i sve dok postoji novi kod, biće i novih sigurnosnih propusta i bugova. Čak i ako haker pronađe bug u MORPHEUS-u, informacije koje bi bile potrebne kako bi se propust iskoristio, promijeniti će se u narednih 50 milisekundi. Ovo je možda najbliže pravom sigurnom rješenju budućnosti, istakao je Austin.

1/1