Nakon prekida saradnje sa HTC-om i njihovog veoma dobrog VR headseta, Valve je odlučio nastaviti samostalno, tako da su predstavili svoju novi VR headset po imenom Index.

Index je VR platforma koja je zapravo nadogradila elemente starog Valve-a, pa za praćenje i dalje koristi sistem baziran ba vanjskim baznim stanicama. Za prikaz slike brinu se dva LCD ekrana rezolucije 1440x1600 piksela, a osvježavanje slike podržane su frenkvencije od 72 do čak 144 Hz. Posebna pozornost posvećena je prilagođavanju headseta, pa pored udaljenosti slike od očiju, tu je sada mogućnosti podešavanja i udaljenosti između očiju. Za kontrolisanje tu su tzv. Knuckles kontroleri, a uz brojne dugmiće i triggere, opremljeni su i kapacitivnim senzorima koji određuju položaj svakog prsta. Zvučnici su također ugrađeni, ali na raspolaganju je i priključak koji vam omogućava povezivanje prilagođenih slušalica.

Valve Index nije bežičan, pa za spajanje na računar koristi DisplayPort 1.2 USB 3.0 portove, a u zavisnosti od paketa koštati će vas od 540 eura samo za headset, do 1080 eura ukoliko želite headset, kontrolere i bazne stanice u kompletu.

1/1