Kompanija HMD Global, koja stoji iza Nokia brenda, sa svojim novim Nokia 9 PureView uređajem, javnosti je predstavila prvi telefon koji posjeduje čak pet kamera sa stražnje strane.

Naime, riječ je o pet senzora sa Zeiss lećama, od kojih su dva RGB, a tri monohromatska. Prilikom kreiranja fotografije, svi senzori rade zajedno kako bi prikupili što više detalja o osvjetljenju, dubini, bojama i spajali ih u finalnu fotografiju. Finalna fotka ima rezoluciju od 12 megapiksela, a kreiranje jedne fotografije procesuira između 60 i 240 megapiksela podataka o jednoj fotografiji. Ovo je ujedno omogućeno uz dodavanje posebnog co-procesora samo za obradu fotografija, što sa ovim sistemom podrazumijeva i RAW fotogafisanje.

Glavni procesor je Qualcomm Snapdragon 845 čipset, a uz njega su tu još 6GB RAM-a, 128GB prostora za pohranu podataka, te OLED ekran dijagonale 5,99 inča sa QHD+ rezolucijom (2880 x 1440 piksela). Telefon ima IP67 certifikat za otpornost na vodu i prašinu, ali je izostavljen priključak za slušalice.

Nokia 9 PureView je Android One uređaj sa Android 9 Pie verzijom, a koštati će 699 dolara kada krene u prodaju krajem marta.

1/1