Tako su najavili Satya Nadella i Skype ekipa na Code konferenciji.

Ako imate tagline za uslugu koji kaže "beta verzija magije", sigurno ćete privući jako mnogo pažnje - a upravo to je uradio CEO Microsofta Satya Nadella kada je pozvao Skype ekipu na Code konferenciji da pokaže šta je njihova ideja "magije". Ona se ove Skype Translator, a u pitanju je opcija koju nekada uskoro možemo očekivati unutar Skype servisa, a koja za cilj ima prelaženje jezičkih barijera i implementaciju real-time prevođenja u vaše Skype razgovore.

1/1

Prema riječima Nadelle, u pitanju je usluga koja je na tragu Universal Translatora iz Star Treka - uređaja koji je u stanju da razumije i interpretira bilo koji jezik ili dijalekt, a Skype Translator će omogućiti razgovore sa osobama koje pričaju drugim jezikom, te će prevod njihovih riječi prikazati kao subtitlove na dnu ekrana. Naravno, namjerno nismo rekli da je to trenutni ili istovremeni prevod, s obzirom da će osoba morati da završi svoju rečenicu kako bi servis uspješno preveo sve riječi i dao kontekst onome o čemu vaš sagovornik govori.

Skype Translator smo već i prije imali prilike vidjeti u funkciji, ali je trenutno najvažnija vijest upravo ta da će usluga biti dostupna u beta verziji već nekad krajem godine, i to svim vlasnicima uređaja koji mogu pokrenuti Skype. Za sada, ne zna se koje će jezike beta podržavati, ali vrlo vjerovatno one sa kojima se Skype bude mogao najbolje izboriti - autor tipuje na diplomatske jezike, uz dodatak ruskog ili njemačkog.