Kao što se i očekivalo, Samsung je iskoristio svoju developersku konferenciju u San Francisku kako bi demonstrirao svoj savitljivi ekran koji bi se trebao naći u nekom od budućih „savitljivih“ uređaja o kojem se špekuliše već godinama.

Kompanija je prikazala prototip nekog uređaja koji izgleda prilično nezgrapno i glomazno. Kada je sklopljen, uređaj izgleda kao standardni napredni telefon, dok se rasklapanjem pretvara u uređaj nalik mini tabletu, koji je u ovom slučaju imao dijagonalu od 7,3-inča. Prema Samsungu, na njemu se mogu izvršavati tri različite aplikacije istovremeno, što oni nazivaju Multi-Active Window mod.

Samsung se dotakao i nešto tehnoloških detalja, gdje su za ovaj ekran morali izmisliti potpuno novu tehnologiju obrade panela. Stvoren je novi zaštiti sloj sa neprednim polimerom koji je ujedno morao biti i fleksibilan i tvrd. Također, korišteno je i posebno ljepilo koje mora zadržati svoja ljepljiva svojstva i držati slojeve panela sastavljene i u savijenom i u raširenom modu.

Samsung će najvjerovatnije svoj prvi komercijalni uređaj sa ovim ekranom predstaviti tokom CES sajma 2019., a o tome koji bi to uređaj mogao biti i kakve cijene, za sada nema nikakvih informacija.

1/1