Da se brani protiv optužbi za prosljeđivanje korisničkih podataka obavještajnim agencijama

Zbog političke izolacije i autoritarnog režima, vijesti o informatičkoj sceni u Iranu se obično svode na cenzuru i cyber napade. Međutim, sada je ova zemlja odlučila pokrenuti svoje pravne institucije za vršenje pritiska na strane IT kompanije – koliko god on ograničen bio. Konkretno, sud na jugu Irana "naredio" je direktoru i osnivaču Facebooka, Marku Zuckerbergu, da odgovori na optužbe za kršenje privatnosti Iranaca u Instagramu i WhatsAppu.

"Cionistički direktor Facebooka ili negov zvanični advokat moraju se pojaviti pred sudom da se brane i plate za potencijalne gubitke" – živopisno je za medije sročio šef IT divizije iranskog Ministarstva kulture, Ruhollah Momen-Nasab.

Poziv je bizaran čisto zbog toga što nema nikakve šanse da će Zuckerberg zaista i ispoštovati naredbu suda. Ali, isto važi i za petoricu kineskih oficira koje je Amerika, po svemu sudeći simbolično, nedavno tužila za cyber špijunažu. Jedno je sigurno – počinje era međudržavnog cyber prepucavanja i tužakanja.

Iran je blokirao Facebook i druge strane društvene mreže uz obrazloženje da one prosljeđuju podatke o svojim korisnicima obavještajnim agencijama zemalja suprotstavljenih Iranu. Ove sedmice je zemlja također blokirala i Facebookov Instagram, uz ranije blokirani WhatsApp – mada su korisnicima u Teheranu navodno obje aplikacije još uvijek dostupne.

1/1