Kao što smo to mogli i očekivati nakon svih onih glasina i procurjelih informacija, Google je na svom Made by Google eventu 09. oktobra predstavio Pixel 3 i Pixel 3 XL pametne telefone - ali i nekoliko drugih noviteta.

Nažalost, prva stvar koju ćete primjetiti na novim Pixelima je urez za kameru sa njihove prednje strane, koji po svemu sudeći postaje standard na modernim telefonima. No, ako zanemarimo dotični, prednjom stranom Pixela 3 dominira 5,5-inčni OLED ekran rezolucije 2.160 x 1.080, dok Pixel 3 XL donosi 6-inčni OLED ekran rezolucije 2.960 x 1.440 piksela.

Ostatak specifikacija je identičan kod oba telefona - tu su Snapdragon 845 čipset, 4 GB RAM-a i 64, odnosno 128 GB memorije za pohranu podataka, dok listu zaokružuju 12-megapikselna glavna i dual 8-megapikselne selfie kamere sa naprednim AI opcijama.

Osim toga, Pixel 3 i njegov veliki brat donose još i podršku za aktiviranje različitih komandi stiskanjem telefona u ruci, a kupce će obradovati i podrška za Qi bežično punjenje, koje bi trebalo biti nešto brže nego na drugim telefonima koji podržavaju ovu tehnologiju.

Pixel 3 i Pixel 3 XL u prodaju stižu iduće sedmice, po cijenama od 799, odnosno 899 američkih dolara.

Naravno, Google nije zaboravio ni na ljubitelje nešto većih ekrana, pa su na istom eventu tako predstavili i Pixel Slate, svoj novi 12,3-inčni tablet koji uz dodatni hardver možete pretvoriti u svojevrsni laptop.

Naime, kada ga povežete sa eksternom tastaturom i mišem - ili recimo sa njegovom oficijelnom Google tastaturom - Pixel Slate će interfejs svog Chrome OS-a prebaciti iz tablet u desktop mod rada.

Pixel Slate se u prodaji očekuje do kraja godine i koštaće 599 dolara i više, ovisno od odabranih specifikacija - sa tim da će kupci na raspolaganju imati izbor između Celeron, Core M3, i5 i i7 procesora, dok ostatak hardvera uključuje 4 do 16 GB RAM-a i 12,3-inčni ekran rezolucije 3.000 x 2.000 piksela.

Na kraju, tu je i Home Hub, Googleov novi pametni zvučnik sa 7-inčnim ekranom, koji bi trebao konkurisati Amazon Echo Showu, a koji se iz konkurencije izdvaja po tome što nema kameru - što bi trebalo privući kupce koji nešto više brinu o svojoj privatnosti.

Naravno, Home Hub je baziran na Google Assistant digitalnom ličnom asistentu i omogućava kontrolisanje različitih pametnih uređaja na istoj mreži, a nudi i posebno prilagođene verzije aplikacija kao što su YouTube, Photos i Calendar, koje korisnici sada mogu kontrolisati i glasovnim komandama.

Home Hub bi se na tržištu trebao naći krajem mjeseca, a koštaće vas sasvim pristupačnih 149 američkih dolara.

1/1