I dok webom kruže glasine o novim konzolama iz Microsofta i Googlea, čiji bi primarni fokus navodno trebao biti na streamingu igara, Google je odlučio doliti ulje na vatru i predstaviti Project Stream.

Naime, u pitanju je projekat koji korisnicima omogućava da unutar Chrome web browsera streamaju i igraju najnovije gaming blockbustere, bez da od njih zahtijeva korištenje bilo kakvog dodatnog hardvera ili softvera.

Prva igra koje će biti dostupna korisnicima Project Streama će biti Assassin’s Creed Odyssey, a iz Googlea ističu kako je u pitanju tehnički test koji bi trebao riješiti neke od najvećih problema sa kojima se suočava streaming igara. Drugim riječima, u Googleu se nadaju da će riješiti problem kašnjenja signala i responzivnosti kontrola, koje igračima trebaju nuditi feedback u roku od nekoliko milisekundi, pri čemu igra ne smije izgubiti na vizuelnoj kvaliteti.

Project Stream će za sada biti dostupan isključivo korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama, koji uz to moraju imatu internet konekciju brzine od minimalno 25 megabita u sekundi.

1/1