Kompanija Oculus je na nedavno održanoj Oculus Connect 5 konferenciji predstavila svoj prvi all-in-one VR headset, koji radi bez žica i potrebe da ga povezujete sa bilo kakvim eksternim senzorima, kompjuterom, telefonom ili gaming konzolom.

1/1

Sam uređaj nosi naziv Oculus Quest i donosi sve što jednom ljubitelju virtualne stvarnosti treba. Na listi specifikacija ćete tako naći rezoluciju od 1.600 x 1.440 piksela po oku, poboljšan ergonomski dizajn, ugrađene zvučnike sa nešto dubljim basovima i četiri širokokutna vanjska senzora koja prate okruženje korisnika, ali i Oculus Touch kontrolere koji stižu u paketu sa headsetom.

Navedeni senzori koriste nove Oculus Insight i Guardian tehnologije, koje uz pomoć posebnih algoritama za kompjutersku viziju prate tačnu poziciju korisnika u prostoru, te omogućavaju još bolju imerziju i osjećaj prisutnosti u virtuelnoj stvarnosti.

Oculus Quest se u prodaji očekuje na proljeće iduće godine, a najjeftiniji model headseta - onaj sa 64 GB interne memorije - će vas koštati pristupačnih 399 američkih dolara.