BMW Motorrad, divizija ove njemačke kompanije koja se bavi proizvodnjom motocikala, nedavno je predstavila svoj prvi samovozeći motor.

Tehnologija na kojoj je dotični baziran, a na kojoj su BMW-ovi inžinjeri radili protekle dvije godine, tako omogućava unaprijeđenoj verziji njihovog R1200GS motora da se sam od sebe pokrene i ubrza, a zatim da prepoznaje krivine i skreće, te da se na kraju zaustavi bez ikakvih ljudskih komandi.

1/1

No, uprkos tome, iz BMW-a tvrde kako im cilj zapravo nije bio da razviju u potpunosti autonomno vozilo na dva točka, već da povećaju nivo sigurnosti vozača njihovih motora - i to tako što će im samovozeća tehnologija davati savjete i upozorenja prilikom potencijalno opasnih situacija, kao što su recimo gužve na raskrsnicama ili naglo kočenje.

Naravno, BMW za sada nije imao priliku testirati svoj samovozeći motor u regularnom saobraćaju, iako iz kompanije ističu da su ga detaljno testirali na svojoj testnoj stazi, te dodaju da ga trenutno uopšte ne planiraju lansirati na tržište.

Umjesto toga, plan im je da razvijenu tehnologiju dodatno unaprijede i inkorporiraju u svoje regularne motore, te na taj način doprinesu kako sigurnosti vozača i ostalih učesnika u saobraćaju, tako i popularnosti i prodaji samih motocikala, koji krajnjim kupcima proteklih nekoliko godina nisu bili interesantni ni privlačni onoliko koliko bi to njihovi proizvođači željeli.