Qualcomm je ranije ove godine potvrdio da će lansirati novi čip za Wear OS (Android Wear) pametne satove, a sada je to i zvanično. Qualcomm Snapdragon Wear 3100 je čip za pametne satove baziran na novoj sistemskoj arhitekturi ultra male potrošnje enrgije, što bi trebalo značajno produžiti trajanje baterije, a istovremeno pružiti nova personalizovana iskustva. Naravno, fokus na trajanje baterije je primarna stvar, jer je to jedan od ključnih prodajnih aspekata pametnih satova.

Prema tvrdnjama, satovi sa novim čipsetom bi trebali omogućiti trajanje baterije od 4 do 12 sati više u odnosu na njegove prethodnike, što svakako zavisi od kapaciteta baterije, tipa ekrana i cijele konfiguracije sata. Qualcomm je tokom proteklih godina blisko sarađivao sa Googleom kako bi na najbolji način prilagodio svoj čipset za Wear OS i u skladu s tim nova verzija Wear OS-a će podržavati ti moda rada: Enhanced Ambient Mode, Dedicated Sports Experiences i Traditional Watch Mode.

Snapdragon Wear 3100 je već u procesu masovne proizvodnje, što znači da nove proizovde sa ovim čipsetom možemo očekivati već u narednim mjesecima.

1/1