Najnovije konceptualno vozilo iz Mercedesa je nešto drugačije od tipičnih samovozećih automobila i kamiona - naime, u pitanju je električna samovozeća platforma, na koju je moguće montirati različite module kako bi je pretvorili u karavan ili kombi za prevoz putnika, odnosno tereta.

Za prevoz ljudi, Vision Urbanetic tako koristi poseban modul za putnike, u koji može stati do 12 osoba, dok za prevoz tereta koristi sasvim drugačiji modul, u koji se može poredati do 10 paleta sa teretom.

Na ovaj način, Mercedes želi omogućiti firmama koje se bave i jednim i drugim tipom prevoza da isti obavljaju uz nešto manje troškove i automatizirane sisteme, obzirom da bi Vision Urbanetic trebao koristiti poseban  IT framework, koji će nadgledati situaciju i u stvarnom vremenu određivati kada i koji modul je potrebno montirati na osnovnu platformu (koja se uz to može kretati sa jedne lokacije na drugu i bez priključenih modula).

Iz Mercedesa ističu kako sam proces zamjene modula traje “nekoliko minuta”, te da se može obaviti i automatski i manuelno, a za sada nije poznato da li bi i kada Vision Urbanetic mogao ući u masovnu proizvodnju.

1/1