Do sada smo svjedočili brojnim vijestima i informacijama kako su baterije nekih uređaja eksplodirale ili se zapalile, te uzrokovale značajnu štetu. Mnogo istraživanja se ulaže u razvoj tehnologije baterije, a jedno od najnovijih na tom polju je i to da je grupa istraživača došla do rješenja za litijum-jonske baterije koje nisu u mogućnosti da se zapale.

Naime, uobičajena Li-ion baterijska ćelija ima dvije elektrode odvojene komadićem plastike. U slučaju da se ova plastika na neki način pomjeri li nestane, te omogući da se elektrode dodiruju, tečni elektroliti u ćeliji mogu se zapaliti. Međutim, dodavanjem i miješanjem aditiva silicijum-dioksida sa elektrolitima, omogućava tekučini da postane tvrda nakon dodira, čime se spriječava dodirivanje elektroda, te potencijalna mogućnost da se baterija zapali.

Jedan od istraživača iz tima koji je radio na ovom projektu je izjavio da eventualni cilj napraviti Li-ion bateriju koja bi bila u mogućnosti nastaviti raditi, čak i u slučaju da je jedan dio nje oštećen udarom. Iako je najlogičnije da ove baterije svoju primjenu prvo nađu među baterijama naprednih telefona, najviše zbog sigurnosti, istraživači ipak vide da bi se ova tehnologija prvo mogla početi koristiti u baterijama za dronove.

1/1