Kako izvještava Reuters, a prenosi Engadget, Evropska Unija je ponovo počela razmatrati načine na koje proizvođače mobilnih telefona može natjerati da uvedu jedan zajednički standard za punjače za svoje telefone.

Podsjećamo, EU je još 2009. godine počela planirati standardizaciju mobilnih punjača jer različite opcije doprinose cifri od preko 51.000 tona električnog otpada koji se svake godine proizvede u Evropi, a iste godine su saradnju sa EU najavile i brojne kompanije, uključujući Apple, Samsung i Huawei.

No, ubrzo potom, iako je većina kompanija počela sa korištenjem micro-USB priključaka za svoje punjače, postalo je jasno kako Apple ne planira ispoštovati dogovor, nakon čega je EU umalo uvela nove zakone - da bi od tog plana odustala kada su navedene kompanije ponovo obećale kako će se dogovoriti oko zajedničkog standarda.

Iz institucija EU sada tvrde kako zbog “nedovoljnog progresa sa dobrovoljnim pristupom” počinju razmatrati nove opcije standardizacije, kao i potencijalne troškove i beneficije koje bi iste donijele sa sobom.

1/1