Kao jedan od lidera u performansama foto senzora koji se koriste u današnjim mobilnim uređajima, Sony nastavlja i dalje da impresionira. Naime, kompanije je predstavila najnoviji senzor oznake IMX586, koji bi trebao donijeti značajan skok u kvalieti slike, a sve to povećavanjem rezolucije na efektivnih 48 megapiksela, što bi trebao biti i najveći broj u ovom tržišnom segmentu.

Naravno, poznato je da broj megapiskela ne znači i bolji kvalitet slike, međutim iz kompanije pojašnjavaju da će novi senzor koristiti četverostruki Bayer-ov filter spektra boja, omogućavajući svakom pikselu korištenje signala iz četiri susjedna piskela, što svakako povećava osjetljivost senzora na svjetlost, ali i oštrinu slike. Neki proizvođači telefona poput Nokie i Huaweia već su koristili sličnu pixel-binning tehnologiju, ali bi Sony-jev IMX586 trebao biti puno jeftinije i prihvatljivije rješenje. Također, dimenzije senzora ne prelaze 8mm dijagonalu, što znači da na tijelima uređaja neće biti potrebna velika ispupčenja.

Prve isporuke se očekuju u septembru, što znači da bi se prvi telefoni sa IMX586 senzorom mogli vidjeti već početkom iduće godine.

1/1